Виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів в Україні (2000 – березень 2010 р.)
ВЕД «Виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів»(галузь переважно орієнтована на внутрішній ринок) за підсумком березня продемонструвала позитивні місячні результати розвитку: прискорення темпів зростання обсягів виробництва до попереднього місяця (до 18,4% проти 6,9% у лютому до січня) та зростання виробництва до відповідного місяця попереднього року (на 4,2% проти «-» 0,4 у лютому до лютого 2009 року). Зростання показника у розрахунку до відповідного місяця попереднього року є найвищим серед аналогічних показників, починаючи з 2000 року (після введення КВЕДу).
Виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів у 2000-2010 роках (темпи приросту, зниження (-) у %, до відповідного місяця попереднього року)
Джерело: Держкомстат
Як наслідок, за підсумком січня-березня,вперше, починаючи з січня-листопада 2008 року («мінус» 0,6% до січня-листопада 2007 року)галузь продемонструвала позитивний результат роботи (зростання на 1,1%).
Зміни обсягів харчової промисловості (наростаючим підсумком у % до відповідного періоду попереднього року)
Джерело: Держкомстат
Індекс обсягу продукції харчової промисловості, % (грудень 2000=100)
Джерело: Держкомстат, розрахунки Мінекономіки
У січні-березні 2010 року порівняно з минулим роком було зафіксовано зростання виробництва у наступних підвидах харчової промисловості:
- експортоорієнтовані: виробництво соняшникової олії (11,1%), шоколаду та інших продуктів з вмістом какао (16,9%);
- внутрішньоорієнтовані: яловичини і телятини мороженої (у 1,6 раза), свинини свіжої чи охолодженої (14,7%), свинини мороженої (24,3%), молока обробленого (0,6%), масла вершкового (10,7%), виробництва м’яса птиці охолодженого чи мороженого (13,5% та 4,4% відповідно).
Зауважимо, що харчова промисловість - одна із галузей, яка найменше постраждала у період кризи, тому вплив ефекту низької порівняльної статистичної бази для даного виду промислової діяльності не має такого суттєвого значення, як для переважної більшості інших галузей.
В цілому на результат роботи даного виду промислової діяльності впливали наступні фактори:
Стимулюючі:
- позитивні тенденції у олійно-жировій галузі, які крім значного врожаю насіння соняшника у попередньому році (6,4 млн. т), обумовлені також стабільно високим зовнішнім попитом на вітчизняну олію (80% від виробленої продукції спрямовується на експорт).
Експорт соняшникової олії, тис. тонн
Джерело: Держкомстат
- покращення сировинної бази в м’ясопереробній промисловості за рахунок зростання поголів’я свиней та птиці у сільському господарстві. Дане зростання спостерігається, в першу чергу, внаслідок отримання другий рік поспіль рекордного врожаю зернових культур (52,3 млн. т. у 2008 році та 46 млн. т. у 2009 році), що вплинуло на покращення кормової бази.
Зміна поголів’я свиней та птиці у сільському господарстві (станом на відповідну дату), у % до попереднього року
Джерело: Держкомстат
Покращення м’ясосировинної бази позитивно відобразилось на прискоренні зростання обсягів виробництва продукції м’ясної групи у березні до березня 2009 року.
Виробництво продукції м’ясної групи, %
|
Січень 2010 р.
до
січня 2009 р.
|
Лютий 2010 р.
до
лютого 2009 р.
|
Березень 2010 р.
до
березня 2009 р
|
|
Яловичина і телятина, свіжі (парні) чи охолоджені, тис.т
|
-27,7
|
2,1
|
17,2
|
↑
|
Яловичина і телятина, морожені, тис.т
|
14,3
|
1,7р.
|
у 1,8 раза
|
↑
|
Свинина свіжа (парна) чи охолоджена, тис.т
|
-10,4
|
8,7
|
у 1,4 раза
|
↑
|
Свинина морожена, тис.т
|
16,8
|
1,65р.
|
0,0
|
|
М'ясо і субпродукти харчові свійської птиці, свіжі чи охолоджені, тис.т
|
5,8
|
11,7
|
18,0
|
↑
|
М'ясо і субпродукти харчові свійської птиці, морожені, тис.т
|
12,5
|
23,6
|
-15,9
|
↓
|
Вироби ковбасні, тис.т
|
-12
|
-7,4
|
7,7
|
↑
|
Джерело: Держкомстат
Стримуючий вплив:
- дефіцит кредитних ресурсів, що впливає на обмеженість оборотних коштів
Довідково: у березні 2010 року до березні 2009 року обсяг наданих кредитів підприємствам харчової промисловості скоротився на 5,6%, а з початку року – на 3,3%.
- низький попит з боку домогосподарств
Довідково: за підсумком січня-березня 2010 року обсяг роздрібного товарообороту підприємств зменшився на 2,6%. У структурі розрібного товарообороту підприємств у 2009 році частка харчових продуктів займала близько 40%.
|